Naša muzika

Zadnji izdani CD "KUKAFCE"

Ljudska glasba je tista glasba, ki jo ljudje ljubijo in pojejo v lastnem jeziku. Skozi čas se glede na trenutno družbeno klimo spreminja, odmira ali se prebuja. V sodobni družbi je tako več ljudskih glasb. Nekatere so zelo sodobne, vsekakor pa ni veliko tradicionalnih. In kaj je tradicionalno? Ohranjevalci ljudskega izročila vsekakor niso turistična društva, kulturna društva, razni skladi in javni zavodi. Ohranjevalci ljudskega izročila ponavadi tudi niso narodnozabavni ansambli, saj zgodovinske ljudske elemente, če jih še sploh uporabljajo, prevrednotijo s sodobnimi medijsko pogojenimi prijemi. Niti niso ohranjevalci ljudskega t.i. etno in „cross-over urbane“ glasbene skupine.

Tamburaši iz Cirkulan igrajo ljudsko glasbo, ki je zelo blizu izročilom vzhodne Štajerske, hrvaškega Zagorja, in Prekmurja. Jasno je, da glasba in pogled na izvedbo, kot tudi sam odnos do posameznih pesmi in viž ne more biti identičen tistemu izpred dobrih 100 let, ko so se tamburaši na teh prostorih pričeli pojavljati. Izbor in priredbe so zasnova Boštjana Polajžerja, pesmi kot jih slišite na tem CD-ju, pa skupaj „aranžirajo“ na vajah.

Tamburaši iz Cirkulan so ena izredno redkih postav, ki opravičujejo sistem financiranja amaterskih kulturnih društev v Sloveniji. To dokazujejo z rednim izdajanjem nosilcev zvoka, ki imajo celo svoj konceptualni „vrstni red“, kar je sploh izjemno v Sloveniji in daleč okoli. Že sami naslovi CD-jev dokazujejo in opisujejo tradicijo v pozitivnem pomenu, brez banalnih ali primitivnih primesi. Prvi CD „100 let“ so posneli v živo na Radiu Slovenija. Drugi CD „Hojladrija“ so snemali napol studijsko, pričujoči tretji CD „Kukafce“ pa so posneli v Studiu na meji, kjer so producentsko zrelo in samozavestno vodili celoten projekt.

Tamburaši iz Cirkulan so ruralni in hkrati izredno sodobni muzikantje, ki jih je zelo prijetno poslušati, njihova glasba pa je obenem sodobna in tradicionalna. Veliko užitkov ob njihovih „Kukafcah“ vsem poslušalcem, njim pa še glasbeno plodnih naslednjih 100 let.


Tamburaši iz Cirkulan - Izdane ZGOŠČENKE


100 LET

CD, 50 min, 40 sek

HOJLADRIJA

CD, 40 min

KUKAfCE

CD, 45 min